ÍGY FESTÜNK MI (4. rész)

By 2020-05-08 május 15th, 2022 Blog
A FOLYAMAT MEGTERVEZÉSE

Hajstúdiónkban kizárólag olyan termékeket használunk, melyek megfelelnek a legmagasabb minőségi és egészségügyi követelményeknek, és garantálják azt, hogy a vegyi folyamatok során nem okoznak sérüléseket, káros elváltozásokat a fejbőrön, és a hajon. Fontos munkafolyamatnak tartjuk az egyes lépések megtervezését, mivel alapelv, hogy ismerjük a cél eléréséhez szükséges időt, anyagmennyiséget, és ráfordított energiát. Tehát összeállítjuk az egyes lépések sorrendjét, illetve a hozzájuk tartozó receptúrákat.

ENNÉL A PONTNÁL KETTÉVÁLNAK A SZÍNMEGTARTÓ, ILLETVE A SZÍNVÁLTOZTATÓ KEZELÉSEK.

A színmegtartó kezelések elkészítése egyszerűnek tűnő feladat egy laikus számára, de mire végig olvassátok ezt a pár mondatot, meg fogjátok érteni a bonyolultságát. Egy gyönyörű barna szín megtervezéshez minimum 7 paramétert kell figyelembe vennünk.

  • A haj természetes színe: A természetes szín mélysége, árnyalata, tónusa még egy egyszerűnek tűnő tőfestésnél is meghatározza azt, hogy milyen színmélységű és árnyalatú komponensek keverésével tudjuk létrehozni a kívánt színeredményt. Ezért tapasztalhatják a vendégeink azt, hogy például egy ’egyszerű’ barna szín kikeverésekor is több fajta festéket keverünk össze. Nem ritka, hogy 4-5 színárnyalat összekeverésével érjük el azt, hogy a festést követő hetekben is ugyanazt a szép egysége színt láthassák vendégeink a hajukon.
  • A haj előzőleg festett színe: A lenőtt hajrész és a már festett rész különböző tulajdonságú. Az utóbbi tartalmaz mesterséges pigmenteket, az előbbi nem. Így nem ritka, hogy a mesterséges szín frissítéséhez egy új, teljesen más összetételű mixtúrát alkalmazunk, de a végeredmény egy gyönyörű, egységes hajszín.
  • A haj állapota: Függetlenül attól, hogy előzőleg tökéletes minőségű, gyönyörű színeredmény készült, a haj struktúrája, állapota meg tud változni néhány hét alatt. Gondoljunk csak egy tengerparti nyaralásra, klóros vízre a strandon, gyógyfürdőre, napozásra, vagy síelésre, de a nem megfelelő otthoni hajápolás, illetve egy betegség is okozhat elváltozásokat, amelyek befolyásolják a haj meglévő színét.
  • Az ősz haj aránya: Ha van ősz hajszál, akkor az körülbelül hány százaléka a teljes hajmennyiségnek. Vannak még pigmenteket tartalmazó ősz hajszálak, ezeket látjuk ’szürkének’, és vannak pigment nélküli ősz hajszálak, ezeket látjuk ’fehérnek’. Ezeknek az aránya, illetve területi eloszlása is meghatározza a hajfesték receptúráját. Sok esetben a haj különböző ősz tulajdonságú területeire más-más receptúrát kell alkalmazni a tökéletes eredmény eléréséhez. Az ősz haj fedésének szabályai vannak, és ezeket be kell tartani, miközben törekednünk kell a természetes látvány elérésére. A konzultáció alkalmával ezt is átbeszéljük, mivel mindenkinek mást jelent az őszfedés.
  • A kívánt színmélység: Amikor megkérdezzük a vendéget, hogy milyen színt szeretne, általában a következő válaszokat kapjuk: szép barnát, vöröset, szőkét, stb, illetve, olyat, mint múltkor. A (haj)szín, mint azt már tisztáztuk mindenki számára mást jelent. Nekünk kódszámokat és a kódszámok alatt lévő információkat. Számunkra nincs barna, vagy szőke, de van mélybarna, sötétbarna, középbarna, világosbarna, sötét szőke, középszőke, stb. Ezt tisztáznunk kell, mielőtt továbblépnénk!
  • A kívánt színárnyalat: Ennél a pontnál szoktak a vendégek elveszni. A színskálában rengeteg árnyalat megtalálható. Ezeknek az árnyalatoknak az alapjai a lila, a kék, a zöld, az arany, a réz, a bronz, a narancs, a piros, és még sorolhatnám. Ebben segít a színskála. Vendégünknek beazonosíthatóvá teszi az elképzeléseket, nekünk pedig információt ad a megvalósíthatósághoz.
  • A másodlagos árnyalat: Sokan tévesen összekeverik a hűvös, vagy hideg árnyalatokat a szürke színekkel, illetve a meleg árnyalatokat a sárgával, vagy a vörössel. Mi szívesen hívjuk ezeket ’másodlagos árnyalatnak’, mivel ezeket inkább érzékeljük, mint látjuk. Ezeket a fogalmakat is tisztáznunk kell a konzultáció során, mivel meghatározzák a végeredmény vizuális élményét.

A felsorolt paramétereket figyelembe véve kimondhatjuk, hogy nincs egy állandó receptúra, ami összekeverve minden esetben ugyanazt a színeredményt garantálja. Ez nem azt jelenti, hogy nem írunk semmit a vendégeinkhez tartozó színkártyára*. A bázis szín és az alapárnyalatok rögzíthetők, de a kiegészítő árnyalatokat rugalmasan kezeljük, és az adott állapothoz igazítjuk. Példa: Ha vendégünknek egy szép gyöngyház árnyalatú világosszőke hajszínt festettünk, és 5 hetente eljön hozzánk, akkor a tőfestés mellett maximum egy könnyű színfrissítést kell csinálnunk a hajvégeken. Ugyanez a vendég 5 hét után, viszont egy egyhetes tengerparti nyaralás után jön el hozzánk, haját nagy valószínűséggel megszívta a nap, tehát 1-2 szinttel világosabb, elveszítette gyöngyház fényét, és fénytelen, enyhén sérült és száraz. Ebben az esetben a szokásos tőfestés mellett külön kell foglalkoznunk a festett hajrészekkel is. Korrigálnunk kell a színmélységet, illetve az árnyalatot és helyre kell állítani a hajszerkezetet is a megfelelő kezeléssel.

*A vendégek hajszínének adatait tartalmazó adatlap

KÖVETKEZŐ CIKKÜNK: A FOLYAMAT MEGTERVEZÉSE – SZÍNVÁLTOZTATÓ KEZELÉSEK